Tips bij keelpijn van onze gebruikers

Onderstaand vind je 20 tips van échte Trachitol gebruikers. Wij vroegen hen om hun tips bij keelpijn met ons te delen. Heb jij nog handige tips bij keelpijn en wil je die met ons delen? Stuur dan een e-mail met jouw tips naar info@trachitol.nl

Tip 1: Blijven drinken bij keelpijn

Drink de hele dag door kleine beetjes. De een vindt koude dranken lekker, de ander juist warme. Koude dranken zijn bijvoorbeeld (ijs)water, siroop, appelsap. Koolzuurhoudende frisdranken (cola, spa) kunnen je keel extra prikkelen en juist pijnlijk zijn. Het voordeel van warme dranken is dat de damp prettig voelt voor je droge keel. Warme dranken die je keel verzachten zijn o.a. kamillethee, thee van gemberwortel of thee met honing. Drink je thee niet te heet!

Tip 2: Sabbelen mag!

Net als bij het drinken van kleine beetjes, heeft het zuigen op een dropje, snoepje of keelsnoepje ook een ‘smerend’ effect. Je kunt bijvoorbeeld salmiakdropjes gebruiken.

Drop is gemaakt van zoethout met zout en dat is verzachtend. Maar je kunt ook willekeurige zuurtjes of winegums kiezen of een keelsnoepje met kruiden en etherische oliën (honing, kamille, zoethout, mint, citroen, etc.). Zo wordt er meer speeksel aangemaakt en dat verzacht!

Tip 3: Neem een zuigtablet, specifiek tegen keelpijn

Er zijn zelfzorggeneesmiddelen met een medicinale werking verkrijgbaar bij de supermarkt, drogist en apotheek, bijvoorbeeld Trachitol. De zuigtabletten hebben een dubbele werking. Bij Trachitol zorgt lidocaïnehydrochloride dat de keel plaatselijk minder pijnlijk aanvoelt en propyl-4-hydroxybenzoaat is een stof die licht ontsmettend werkt (tegen bacteriën en virussen).

Tip 4: Honing blijft plakken

Neem een theelepel honing en laat dit met een beetje speeksel in etappes langs je keel glijden. Honing blijft letterlijk plakken: er vormt zich een ‘laagje’ achter in je keel en zo heeft het een verzachtende invloed.

Tip 5: Gorgelen met zout water

Je kunt gorgelen of spoelen met een lauwe zoutoplossing (1 glas water met 1 kleine theelepel zout). Zout heeft een licht reinigende werking en onttrekt vocht aan je slijmvliezen.

Tip 6: De weldaad van kamille

Kamille kan een licht ontspannend effect op je maag/darmen hebben. Gorgelen met lauwe kamillethee verzacht je keel, maar je kunt de thee ook gewoon drinken. Een stoombad met kamille is ook een mogelijkheid.

Tip 7: IJs helpt – fysiek en mentaal

IJs gaat zwelling tegen en het ‘verdooft’ je keelpijn. Kinderen met keelpijn kun je troosten met waterijsjes of ijsjes van vers vruchtensap. Maar ook als volwassene kan ijs je keelpijn verzachten. Sabbelen op ijsblokjes (eventueel met een smaakje: siroop, vruchtensap) geeft verlichting en een lekkere ijstaart heeft ook nog eens een positief psychologisch effect!

Tip 8: Houd je weerstand op peil

Een goede weerstand houdt besmettingsziekten zoals een verkoudheid of griep een heel eind tegen. Eet gezond en gevarieerd: groente en fruit bevatten veel vitaminen en mineralen en die zijn onmisbaar voor je afweersysteem. Drink voldoende, zorg voor lichaamsbeweging én voor frisse lucht. Neem ook op tijd je rust, kortom: zorg dat je lichaam in een stabiele toestand verkeert.

Tip 9: Laat je speekselklieren het werk doen

Bij keelpijn voelt je keel droog en branderig aan. Veel drinken helpt, maar je speekselklieren kunnen ook een handje helpen. Om je speekselvloed te stimuleren kun je fris-zure producten eten of drinken: zuurtjes, appels, ananas, kiwi. Sommige fruitsoorten kunnen wel wat scherp aanvoelen bij keelpijn – dat is heel persoonlijk.

Tip 10: Uitgaan? Mijd rook en spaar je stem!

Wie keelpijn heeft, is niet ziek en kan best een avondje stappen… Mijd dan de prikkeling van sigarettenrook en probeer je stem te sparen door luide muziek niet te overschreeuwen. Je wordt hees en je keelpijn neemt alleen maar toe.

Tip 11: Lang spreken? Voorkom heesheid!

Je stembanden zitten in je strottenhoofd en ook deze zwellen meestal op als je een keelontsteking of keelpijn hebt. Zorg dat je je stem niet overbelast door moedwillig te blijven praten of door luide muziek te overschreeuwen. Spreekbeurt, spreker op een congres, of de hele dag aan de telefoon? Zorg dat je een glas water bij de hand hebt en probeer tussendoor op een dropje of keelpastille te zuigen.

Tip 12: Gebruik je airco verstandig

Een airco zuigt warme lucht van buiten aan. Deze lucht wordt gecondenseerd en er wordt vocht aan onttrokken. Hierdoor ontstaat een koude, droge luchtstroom. Te droge lucht (luchtvochtigheid van < 40%) prikkelt de slijmvliezen van o.a. je ogen en je keel. Dit kan beginnende keelpijn veroorzaken of versterken. De filters van een airco moeten regelmatig vervangen worden. Zo niet, dan blaast het systeem vrolijk al het vuil en stof rondt (astma, allergie) en kunnen bacteriën en schimmels zich heerlijk vermenigvuldigen.

Tip 13: Neem rust

Er bestaat geen echt medicijn tegen griep of verkoudheid. Je lichaam moet zelf de strijd aanbinden met het virus. Neem voldoende rust zodat je lichaam op krachten blijft: kruip een keer extra vroeg onder de wol, sla onnodige activiteiten even over en zorg dat je weerstand op peil blijft met gezonde en gevarieerde voeding.

Tip 14: Melkproducten: juist wel of niet?

Er wordt algemeen aangenomen dat melkproducten slijmvormend zijn maar hier is geen hard bewijs voor. Bij keelpijn kun je juist heel erg behoefte hebben aan verzachtende, koude vla, frisse yoghurt of een heerlijk troostend Magnum ijsje. Melkresten in je mond/keelholte zijn wel een mooie haard voor bacteriegroei… spoel eventueel je mond als je iets met melk hebt genuttigd.

Tip 15: Waarom werkt drop?

Drop wordt gemaakt van zoethout. Van zoethout is bekend dat het de keel verzacht. Zoute drop bestaat uit zoethout met een zout (salmiak) en van zout weten we dat het licht reinigend is. Kortom: zoute drop (salmiakdrop) helpt.

Tip 16: Gebruik warme kompressen

Warmte bevordert de doorbloeding, vermindert zwelling en verzacht pijn. Een warmtekompres bij keelpijn werkt verlichtend. Hoe? Pak een schone theedoek en begiet deze met warm water. Wring de doek iets uit en wikkel hem eenvoudig om je hals – laat de doek 15 minuten zitten. Je kunt er nog extra een warmwaterkruik tegenaan houden.

Tip 17: Neus snuiten of ophalen?

Keelpijn en snotteren gaan vaak hand-in-hand bij een verkoudheid. Je kunt beter je neus ophalen dan veelvuldig snuiten. Bij snuiten pers je ongemerkt het slijm met de ziekteverwekkers in je bijholten. Dit kan een ontsteking in je voorhoofdsholte, bijholte en oor veroorzaken terwijl je juist dát wilt voorkomen. Door je neus op te halen, blijven je holtes schoon.

Tip 18: Stoom helpt – neem een hete douche

Als je keel droog aanvoelt en geïrriteerd is, kan vochtige lucht helpen – het hydrateert de uitgedroogde slijmvliezen. Stomen met een stoombadje is effectief, zeker als je er kamille bij doet, maar je kunt ook een hete douche of warm bad nemen. De truc is dat je wat langer in de vochtige lucht verkeerd. Dus zet de kraan op zijn heetst en laat je badkamer vast lekker voorstomen. Let op: pas daarna de watertemperatuur weer aan!

Tip 19: Oma’s ouderwetse kippensoep helpt

Vraag niet waarom, maar kippensoep kan heilzaam zijn bij keelpijn en luchtwegaandoeningen. Trek bouillon van een echte soepkip met veel verse groente (ui, prei, wortel, slederij, tijm, salie, etc.). Effect: de vochtige damp van die geurige kop soep onder je neus werkt als een mini stoombadje, het zout ontsmet en kalmeert je slijmvliezen, en alle vitaminen en mineralen zijn goed voor je afweer.

Tip 20: Mosterdzaad kompres

Net als warmte, kan mosterdzaad de bloedsomloop bevorderen. Een kompres met mosterdzaadpasta zou daarom keelpijn kunnen verzachten. Meng 1 eetlepel mosterdzaad poeder met twee eetlepels bloem. Voeg wat water toe en roer dit tot een dikke pasta. Smeer de pasta op de helft van een keukenvel, vouw het vel dubbel en plaats deze tussen een theedoek of andere schone doek. Leg het kompres op je keel/borst voor maximaal 10 minuten. Let op: mosterd is scherp, dus zorg dat het niet direct in contact komt met je huid!

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en doodt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online