Ontstoken amandelen

Bij een keelontsteking kun je last hebben van ontstoken amandelen. Je keelamandelen zien dan (vurig)rood en er kunnen witte stippen op verschijnen. En dergelijke ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie (streptokok) en in de volksmond noem je dit een angina.

Je hebt dan ernstige keelpijn, het voelt aan als een ‘bal in je keel’ en slikken is zeer pijnlijk en bijna onmogelijk. Je bent moe en je voelt je gammel. Je hebt meestal verhoging – tot 38,5° is ‘normaal’. Bij ontstoken keelamandelen of tonsillitis zwellen de lymfeklieren in je hals ook op. Dit controleer je door je hals te betasten achter je kaak, onder je oren. Soms raakt het hele keelgebied ontstoken en is er sprake van pusvorming (abces) – dan moet je je huisarts bezoeken. Overleg ook bij aanhoudende hoge koorts, extreme pijn of pusvorming met je arts.

Wat kun je zelf doen bij ontstoken amandelen?

Bij ontstoken amandelen verdooft ijs de keel en gaat zwelling tegen: geef kinderen waterijsjes en als volwassene kun je zuigen op een bijvoorbeeld ijsblokje. Gorgelen met zout water werkt licht reinigend; voor extra effect kun je het sap van een halve citroen toevoegen. Spoel of gorgel meerdere keren per dag. Thee van tijm (15 gram gedroogd), citroen (1/2 uitgeperst) en honing (eetlepel) geeft verlichting.

Een keelamandelontsteking gaat uiteindelijk met een dag of 10-14 weer over. Sommige mensen (vooral kinderen) zijn extra gevoelig in hun keelgebied en als je vaak last hebt van ontstoken keelamandelen, is ingrijpen soms noodzakelijk. Dan worden je keelamandelen door een KNO-arts onder narcose verwijderd.

IJS verdoofd de pijn

Onstoken amandelen? Dit is handig!

Onstoken amandelen? Dit is handig!
  • Koud drinken kan de pijn verzachten. Kamillethee heeft ook een verzachtende werking – let wel op dat je deze niet te heet drinkt.
  • Het zuigen op een dropje of zuigtablet werkt verlichtend, omdat je hiermee de speekselproductie bevordert.
  • Als de pijn erg hinderlijk is, kan een geneesmiddel tegen beginnende keelpijn helpen, bijvoorbeeld Trachitol.
+ meer tips
  • Gorgelen met zout water smaakt niet zo lekker, maar sommige mensen hebben er wel baat bij. Je krijgt een juiste zoutoplossing als je in een glas warm water een theelepeltje zout oplost.
  • Probeer door je neus te ademen. Op die manier voorkom je verdere uitdroging van de gevoelige slijmvliezen in de keel.

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en remt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online