Wat zijn Keelamandelen?

Je mondholte (mond, tong, gebit) gaat over in je keelholte en die staat weer in verbinding met je luchtpijp (naar longen: ademhaling) en slokdarm (naar maag: voedselvertering). Achter in je keel zie je in het midden je huig: een klein ‘boksballetje’ waar je harde gehemelte overgaat naar het zachte gedeelte.

Je huig sluit je neusholte af bij het slikken. Links en rechts van je huig zitten je keelamandelen (tonsillen) – een soort kleine druiftrosjes. Dit hele gebied noem je de keelholte.

Prachtige toegangsweg voor ziekteverwekkers

Door de directe verbinding met de buitenlucht is je mond/neus/keelholte een prachtige toegangsweg voor ziekteverwekkers. Bovendien is het er lekker warm en vochtig, dus ideaal voor bacteriegroei. Gelukkig heeft je lichaam een uitgebreid systeem om infecties tegen te gaan – het lymfekliersysteem.

In de keelholte ligt een ring van lymfeklierweefsel en je keelamandelen maken hier onderdeel van uit. Deze twee lymfekliertjes fungeren als een soort afweerstations: indringers zoals bacteriën en virussen gaan ze direct te lijf. Helaas zwellen je amandelen door die actie wel op, waardoor je keelpijn wordt versterkt. Je amandelen kunnen ook ontstoken raken. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat je amandelen ontstoken zijn.

Houd ziekteverwekkers buiten de deur!

Handige tips bij keelpijn

Handige tips bij keelpijn
  • Voorkom extra irritatie van je keel door zo min mogelijk te roken of te praten.
  • Ga naar de huisarts wanneer je langer dan drie dagen hoge koorts hebt, de keelpijn niet minder wordt of verergert, of wanneer je huiduitslag in je gezicht krijgt.
  • Voor de één een fabel en voor de ander een must-have tijdens een flinke verkoudheid: stoombad. Er wordt gesuggereerd dat de stoom de slijmvliezen bevochtigen en het herstel van o.a. verkoudheid en keelpijn bevordert.
+ meer tips
  • Volgens sommigen heeft gember een weldadige werking bij een irritatie in de keel. Je kunt dan met gember een lekkere thee maken.
  • Koud drinken kan de pijn verzachten. Kamillethee heeft ook een verzachtende werking – let wel op dat je deze niet te heet drinkt.

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en remt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online