Waarom slik je paracetamol en zuig je op een tablet bij keelpijn?

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 2 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

Hoe paracetamol precies werkt, begrijpen wetenschappers nog steeds niet helemaal. Dat het de pijn verlicht is wél wetenschappelijk bewezen. Paracetamol wordt via de maag en darmen bijna volledig in het bloed opgenomen. Waarschijnlijk komt er een stofje vrij dat ervoor zorgt dat het pijnsignaal niet naar de hersenen kan worden gestuurd. Daarom maakt het voor een paracetamol niet uit waar de pijn vandaan komt.

Binnen een half uur na inname van paracetamol neemt de pijn af en dat effect houdt drie tot zes uur aan. Paracetamol werkt tegen hoofdpijn, koorts, gewrichtspijn en andere kwalen.

Een keelpijntablet werkt totaal anders dan paracetamol. Neem de zuigtablet van Trachitol. Deze bevat Lidocaïnehydrochloride, dat is een lokaal verdovende stof. Wanneer je op de zuigtablet zuigt verspreidt deze stof zich over de keel en stilt daar de pijn. In tegenstelling tot paracetamol voel je de pijnstillende werking van Trachitol direct en verdooft het alleen plaatselijk de pijn.

Wat is het verschil?

  • Een paracetamol verhinderd het pijnsignaal
  • Een zuigtablet met Lidocaïnehydrochloride stilt de pijn (het verdooft lokaal).

Zodoende hebben beide producten een pijnstillende werking, maar werkt een zuigtablet bij keelpijn sneller en verdooft het plaatselijk de pijn. Trachitol bevat naast Lidocaïnehydrochloride ook de stof propyl-4-hydroxybenzoaat. Deze stof remt de bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken. Dat zorgt ervoor dat Trachitol naast een pijnstillende werking ook een ontsmettende werking heeft.

Mag je Trachitol en paracetamol tegelijkertijd gebruiken?

Voor optimale verlichting van de pijn kun je paracetamol én Trachitol gelijktijdig gebruiken. De paracetamol verhinderd het pijnsignaal en Trachitol verdooft lokaal de pijn en werkt ontsmettend.

 

Meer interessante artikelen