Wat is zomergriep?

Griep komt met name voor in de winter. In deze maanden bevinden we ons meer binnenshuis waardoor virussen zich makkelijker verspreiden. Toch bestaat er ook griep in de zomer. Meestal is dit een ander soort griep, namelijk zomergriep. Zomergriep wordt in de volksmond ook wel buikgriep genoemd.

Jaarlijks hebben meer dan vier miljoen Nederlanders te kampen met buikgriep veroorzaakt door het enterovirus, norovirus of het rotavirus. Buikgriep gaat meestal gepaard met buikkrampen, hoofdpijn, vermoeidheid, een slechte eetlust, braken en koorts.

Hoe weet je welke griep je hebt?

Gewone griep, veroorzaakt door influenza A of B, komt ook voor in de zomermaanden. De kans hierop is wel aanzienlijk kleiner dan in de wintermaanden. Gewone griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Heb jij in de zomer last van hoestklachten en keelpijn gepaard met koorts en spierpijn? Dan is de kans zeer aannemelijk dat jij het influenza virus hebt opgelopen. Deze klachten kunnen wel een week aanhouden! Een vrij verkrijgbare behandeling bij gewone griep is er niet. Je kunt wel symptomen zoals keelpijn verlichten met bijvoorbeeld Trachitol of bij koorts paracetamol nemen.

Wil je weten of er buikgriep heerst?

Of er momenteel Griep heerst brengt Griepalert.nl in kaart op hun uitgebreide website. De informatie varieert van de echte zomerse kwalen zoals buikgriep (diarree) tot en met een loopneus.

Hoe lang duurt buikgriep?

Buikgriep houdt vaak een aantal dagen aan. Door koorts en diarree kun je in deze periode veel vocht verliezen. Drink daarom voldoende water en doe dit in kleine slokjes om te voorkomen dat je direct naar de wc moet. Naast een te kort aan vocht kun je ook veel zout verliezen. Voel jij je slapjes? Neem dan O.R.S.. ORS staat voor “oral rehydration solution” en is een oplossing van zouten en druivensuiker. O.R.S. helpt om de vochtbalans te herstellen.

Wat kun je het beste eten bij buikgriep?

Als je een paar uur niet hebt overgegeven of naar de toilet bent geweest kun je proberen om iets te eten. Begin met producten die voor je darmen makkelijk te verteren zijn zoals gekookte groentes, crackers en/of bananen. Witte rijst of wit brood kan helpen omdat het een licht constiperend effect heeft. Vermijd bij zomergriep vet en kruidig eten.

Is buikgriep besmettelijk?

Buikgriep is zeer besmettelijk. Pas daarom op en neem een aantal voorzorgsmaatregelen:

1. Was regelmatig je handen
2. Was na ieder toiletbezoek de wc, de kraan en de spoelknop
3. Gebruik iedere keer een schone handdoek om je handen af te drogen
4. Was je beddengoed op 90 graden

Is een voedselinfectie hetzelfde als buikgriep?

Buikgriep wordt vaak verward met een voedselinfectie. De symptomen lijken erg op elkaar, maar de oorzaak is anders. Waar buikgriep wordt veroorzaakt door een virus, wordt een voedselinfectie veroorzaakt door een bacterie. Een voedselinfectie komt vaker voor in de zomer dan in de winter. Dit heeft onder andere te maken met het warme weer. Laat vlees daarom zo lang mogelijk in de koelkast liggen om infecties te voorkomen en was groente en fruit zorgvuldig.

Volg de griep in Nederland

Op de website griepalert.nl volg je de griep in Nederland. Op de website vind je meer informatie over griep, verkoudheid en de verspreiding van deze symptomen in Nederland.

Tips bij griep

Tips bij griep
  • Wanneer je weerstand op peil is, is de kans dat je keelpijn krijgt, minder groot. Door een aantal leefregels in acht te nemen zorg je voor een betere weerbaarheid: - zorg voor een goede nachtrust - zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding - zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Gun jezelf rust als je voelt dat je dat nodig hebt. Zeker als je koorts hebt en je niet lekker voelt.
+ meer tips
  • Ga naar de huisarts wanneer je langer dan drie dagen hoge koorts hebt, de keelpijn niet minder wordt of verergert, of wanneer je huiduitslag in je gezicht krijgt.

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en remt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online