Verschillende fases van een verkoudheid

In de lijst hieronder kun je goed zien hoe een klassieke verkoudheid in de regel verloopt. Let op: niet alle symptomen hoeven voor te komen, en ook niet in allemaal in dezelfde mate.

We verklappen alvast: Helaas moet je lichaam een verkoudheid letterlijk uitzieken. In de regel verdwijnt de keelpijn vanzelf binnen een week. In totaal kun je 14 dagen zoet zijn met een verkoudheid, maar de hele nasleep kan wel tot 3 weken aanhouden.

De fases van een klassieke verkoudheid

1.    Een dag of 3 nadat je besmet bent met een verkoudheidvirus, speelt eerst je keel op: hij voelt geïrriteerd aan, droog, je hebt de neiging om veel te slikken maar er is bijna geen speeksel.

2.    Tegelijkertijd ontstaat er een doffe hoofdpijn: je slijmvliezen zwellen op en dit veroorzaakt druk in je neus-, bij- en voorhoofdsholten. Deze hoofdpijn blijft zeuren zo lang het virus actief is.

3.    De keelpijn zet vrij snel door en je keel ziet dan ook (vurig)rood. Slikken en eten is pijnlijk – het voelt als schuurpapier.

4.    Doordat je afweersysteem goed aan de slag is, kun je wat verhoging hebben. Er wordt veel slijm geproduceerd en je gaat snotteren. Eerst kun je dit bijhouden door regelmatig te snuiten maar uiteindelijk gaat je neus spontaan ‘lopen’. Bovendien ga je van al dat snotteren ook weer niezen. Gefeliciteerd: je verkoudheid is op zijn top!

5.    Als bonus ontstaat er door al die zwelling en al dat slijm een hoestprikkel. Dit kan slijmhoest zijn om vuil af te voeren of een droge, kriebelhoest.

6.    Na een dag of 6-7 beginnen de symptomen af te nemen. Langzaam merk je dat je lijf weer normaal aanvoelt. Je kunt nog wel een poos blijven hoesten (2 weken) en je zal wat eerder moe zijn dan normaal.

Verkeer je momenteel in een van deze fases? Namens het gehele Trachitol team wensen we je veel beterschap!

Handige tips bij verkoudheid

Handige tips bij verkoudheid
  • Volgens sommigen heeft gember een weldadige werking bij een irritatie in de keel. Je kunt dan met gember een lekkere thee maken.
  • Het zuigen op een dropje of zuigtablet werkt verlichtend, omdat je hiermee de speekselproductie bevordert.
  • Als de pijn erg hinderlijk is, kan een geneesmiddel tegen beginnende keelpijn helpen, bijvoorbeeld Trachitol.
+ meer tips
  • Gorgelen met zout water smaakt niet zo lekker, maar sommige mensen hebben er wel baat bij. Je krijgt een juiste zoutoplossing als je in een glas warm water een theelepeltje zout oplost.
  • Ook een te droge lucht van de airco of verwarming kunnen de klachten verergeren. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door bijvoorbeeld waterbakjes aan je verwarming te hangen.

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en remt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online