Oorzaken van keelpijn

Keelpijn ontstaat door irritatie, een ontsteking of beschadiging van het keelslijmvlies. Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus (rhinovirus of adenovirus). Een virus is een ziekteverwekker die zich in je lichaamscellen ophoudt.
Het kan ook veroorzaakt worden door bacteriën. Bacteriën zijn dol op vochtige, warme plekjes zoals je slijmvliezen. In je keel kunnen ze een keelontsteking veroorzaken (streptokok). Je keelamandelen zijn dan opgezet en soms heb je witte stippen achter in je keel (angina).

Als je een verkoudheidsvirus hebt opgelopen, komt je afweersysteem in actie en dit gaat gepaard met irritatie en zwelling van de slijmvliezen. Als je in de spiegel kijkt, is je keel vurig rood en vaak zijn je keelamandelen opgezet. Je keel voelt aan als schuurpapier en als je iets wilt eten, lijkt het wel op boomschors. Soms wordt er meer slijm geproduceerd. Die prikkeling achter in je keel en al dat slijm werken helaas hoestprikkels in de hand en je gaat er van niezen en snotteren.

Andere oorzaken van keelpijn kunnen zijn

  • prikkeling door rook of chemische stoffen: actieve en passieve sigarettenrook, rokerige ruimte tijdens een feestje of uitgaan, werkomgeving met rook of chemische stoffen
  • overbelasting van je stembanden: schreeuwen, lang of hard zingen (carnaval)
  • droge lucht: werkruimte, airco, lang spreken in openbaar, slapen in niet geventileerde ruimte
  • overmatig hoesten: door verkoudheid of allergie voor pollen, stofmijt of huisdier
  • een SOA: meestal gonorroe of syfilis
  • opkomend maagzuur (overgeven), alcohol, sterk gekruid eten, scherpe voedselranden (stokbrood!)

Verkoudheid of allergie

Handige tips bij keelpijn

Handige tips bij keelpijn
  • Drink je graag warme melk met honing? Dan is het aan te raden om tijdens je verkoudheid met keelpijn, de melk te vervangen door thee of warm water. Dit omdat de melk de slijmvorming nog sterker bevordert waardoor je vaker moet slikken.
  • Wanneer je weerstand op peil is, is de kans dat je keelpijn krijgt, minder groot. Door een aantal leefregels in acht te nemen zorg je voor een betere weerbaarheid: - zorg voor een goede nachtrust - zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding - zorg voor voldoende lichaamsbeweging
+ meer tips
  • Volgens sommigen heeft gember een weldadige werking bij een irritatie in de keel. Je kunt dan met gember een lekkere thee maken.
  • Wellicht de leukste tip! Een waterijsje eten heeft een verzachtende werking. Zowel fysiek als mentaal.

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en remt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online