Moeilijk slikken met keelpijn

Keelpijn is vervelend: je hebt constant een branderig gevoel achter in je keel, je hebt de neiging om vaak te slikken maar slikken doet pijn – soms ben je ook hees.

Als je besmet bent met een bacterie of verkoudheidsvirus, speelt je afweersysteem op. In de keelholte ligt een ring van lymfeklierweefsel waar ook je keelamandelen deel van uitmaken. Dit gebied fungeert als een soort afweergeschut dat indringers zoals bacteriën en virussen direct te lijf gaat. Helaas zwellen hierdoor je slijmvliezen in je keel op en dat veroorzaakt keelpijn.

Het slikken voelt pijnlijk en moeilijk aan

Bovendien is het slikken bemoeilijkt en voelt pijnlijk aan. Als je amandelen ontstoken zijn ervaar je een andere pijn bij het slikken. De keelamandelen zwellen extreem op en dit voelt als een bal in je keel. Bij een bacteriële ontsteking kunnen er witte punten op je amandelen zitten; dit geeft bij het slikken een nare, scherpe pijn. Die pijn kan ook uitstralen naar je oren en zo oorpijn veroorzaken. Pijn bij het (moeilijk) slikken hoort meestal bij een keelontsteking. In sommige gevallen kan het ook ontstaan door een ontstoken strotklepje of een infectie van het strottenhoofd. Deze vormen samen de overgang naar je luchtwegen (plus stembanden). Je hebt dan een hese stem, koorts, soms last van benauwdheid (blauwe lippen), veel slijm- of juist droge hoest, en veel pijn bij het slikken.

Soms gepaard met oorpijn

Tips bij keelpijn

Tips bij keelpijn
  • Wanneer je weerstand op peil is, is de kans dat je keelpijn krijgt, minder groot. Door een aantal leefregels in acht te nemen zorg je voor een betere weerbaarheid: - zorg voor een goede nachtrust - zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding - zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Gorgelen met zout water smaakt niet zo lekker, maar sommige mensen hebben er wel baat bij. Je krijgt een juiste zoutoplossing als je in een glas warm water een theelepeltje zout oplost.
+ meer tips
  • Wellicht de leukste tip! Een waterijsje eten heeft een verzachtende werking. Zowel fysiek als mentaal.
  • Ook een te droge lucht van de airco of verwarming kunnen de klachten verergeren. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door bijvoorbeeld waterbakjes aan je verwarming te hangen.

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en remt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online