Keelpijn van een SOA

Het is misschien wat vreemd om op deze website informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen te vinden, maar: bij bepaalde SOA’s kan keelpijn opspelen.

Een SOA kun je oplopen door onbeschermd seksueel contact met iemand die besmet is met de betreffende bacterie of virus. Je speeksel, sperma, voorvocht en zelfs je bloed kunnen deze ziekteverwekkers bevatten.

SOA in én rond de mond

Ernstige keelpijn zie je vooral bij een gonorroebesmetting of de zogenaamde ‘druiper’. Deze SOA geeft een bacteriële ontsteking van de slijmvliezen met pus en een branderig gevoel bij het plassen. Het geeft in sommige gevallen een pijnlijke keelontsteking en of een etterende ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis) en/of opgezette lymfeklieren. Heb je last van de benoemde symptomen, neem dan contact op met je huisarts.

Een SOA kan in en rond de mond verschillende klachten geven:

• keelpijn
• blaasjes op je lip
• wondjes in je mond

Bekende SOA’s die keelpijn kunnen veroorzaken:

  • gonorroe of druiper: bacteriële ontsteking van de slijmvliezen met pus, branderig gevoel plassen, kan ernstige ontsteking van de keel geven (o.a. van de amandelen) en opgezette lymfeklieren in de hals
  • syfilis of lues: bacterie overgedragen via slijmvliezen, geeft zweertjes en in later stadium ook keelpijn

Als je denkt dat jouw keelpijn is ontstaan door onveilige seks, ga dan naar je huisarts. Je kunt eventueel gratis en anoniem een SOA-test af laten nemen. Hier vind je meer informatie over SOA’s, klachten, behandelingen en tests.

Vrij veilig!

Tips bij keelpijn!

Tips bij keelpijn!
  • Koud drinken kan de pijn verzachten. Kamillethee heeft ook een verzachtende werking – let wel op dat je deze niet te heet drinkt.
  • Ook een te droge lucht van de airco of verwarming kunnen de klachten verergeren. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door bijvoorbeeld waterbakjes aan je verwarming te hangen.
+ meer tips
  • Volgens sommigen heeft gember een weldadige werking bij een irritatie in de keel. Je kunt dan met gember een lekkere thee maken.
  • Drink je graag warme melk met honing? Dan is het aan te raden om tijdens je verkoudheid met keelpijn, de melk te vervangen door thee of warm water. Dit omdat de melk de slijmvorming nog sterker bevordert waardoor je vaker moet slikken.

Vermindert de pijn en ontsmet

Dankzij de tweevoudige werking vermindert het snel de pijn en remt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken.

Trachitol retailers

Er is altijd een winkel binnen handbereik

Het oranje-paarse doosje altijd dichtbij. Je koopt Trachitol bij o.a. een van deze winkels:

Kruidvat
Etos
Trekpleister
DA
DIO
AH
Jumbo
Plus
Benu Apotheek
Alphega
Service Apotheek

Je koopt Trachitol ook gemakkelijk online