Wat is griep?

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 16 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

We krijgen vaak de vraag binnen of keelpijn een voorbode is van de griep. En wat is griep nu eigenlijk, is het besmettelijk en wat helpt het best tegen deze boosdoener? In de blog lees je informatie over de griep.

Wat is de griep?

Influenza is de eigenlijke naam van wat we ‘Griep’ noemen. Influenza is een virusinfectie van de luchtwegen met als gevolg klachten zoals: spierpijn, hoofdpijn, hoesten, koud/warm hebben, koorts en keelpijn. Of zoals het vaak omgeschreven wordt jezelf totaal niet lekker voelen, totale misère.

Hoe lang duurt griep?

Het kan een tijdje aanhouden (meestal enkele dagen) en verdwijnt dan spontaan. Er bestaan middelen tegen de griep, maar deze worden alleen in uitzonderlijke gevallen voorgeschreven door een huisarts. Bij uitzonderlijke gevallen moet je denken aan; het voorkomen van een griepgolf in zieken- of verzorgingshuizen.

Hoe verspreidt griep zich?

De griep wordt verspreid via besmette vochtdruppeltjes in de lucht en door direct contact. Het is daarom erg belangrijk om vooral in de winterse periode de volgende maatregelen in acht te nemen: was je handen met water en zeep, vermijdt contact met deurknoppen en leuningen van trappen, ventileer regelmatig en hoest in je armholte niet in je hand (zodoende kun je ook geen mensen besmetten wanneer je objecten of andere handen aanraakt). Ontdek de beste tips bij keelpijn.

Behandeling

Griep heeft een gunstig beloop en verdwijnt spontaan. Een vrij verkrijgbare behandeling bij griep is er niet. Je kunt wel symptomen zoals keelpijn verlichten met bijvoorbeeld Trachitol of bij koorts paracetamol nemen.

Volg de epidemie

Gezien iedereen het kan krijgen, is het goed om voldoende hygiëne in acht te nemen. Desalniettemin verspreidt de griep zich elk jaar in de winterse periode door het land. Op www.griepalert.nl vind je een visueel overzicht van deze verspreiding. Heerst er momenteel griep brengt Griepalert.nl in kaart per postcodegebied.

Wanneer is er een griepepidemie?

Kortgezegd is er een griepepidemie wanneer er veel mensen griep hebben. Als maatstaf wordt genomen: “wanneer er meer dan vijftig mensen (van de honderdduizend mensen) griepachtige verschijnselen vertonen spreekt men van een epidemie”. Dit wordt gemeten bij huisartsen en GGD- peilstations in Nederland.

Vond jij dit artikel interessant? Laat het ons weten en beoordeel deze pagina. Je kunt dit eenvoudig doen door de sterren bovenaan deze pagina aan te klikken. Bedankt!

 

Volg de griep:

Meer interessante artikelen