Handen wassen doe je zo

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 2 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

Waarom moet je regelmatig je handen wassen? Het doorgeven van ziekteverwekkers gebeurt vaak via direct contact met anderen. Bijvoorbeeld wanneer jij iemand een hand geeft of wanneer je een besmette deurknop aanraakt. Door regelmatig je handen ‘goed’ te wassen met lauw- warm water en zeep voorkom je de kans op besmetting van jezelf en de kans op besmetting van anderen.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste ziekteverwekkers via de handen verspreid worden. Niet zo gek natuurlijk gezien je met je handen de hele dag van alles aanraakt. Een handige tip ter preventie van besmetting:  Voorkom dat je met je handen in neus, oog of mond wrijft.

De zin en onzin van je handen wassen?

Er zijn verhalen dat je niet te vaak je handen moet wassen omdat dit ook de goede bacteriën op je handen doodt.  Om dit te voorkomen – was je handen in ieder geval:

  • Voorafgaand aan het bereiden van eten
  • Na het niezen of hoesten
  • Na het aaien van dieren
  • Na het aanraken van objecten in publiekelijke ruimtes (roltrappen)
  • Na een bezoek aan het toilet
  • Na afloop van een schoonmaak beurt (vieze lappen)

Hoe handen wassen?

Het wassen van je handen is iets dat je al van kind af aan wordt geleerd. Toch wassen veel mensen hun handen op de verkeerde manier.  In de onderstaande video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het beste je handen kunt wassen.

Na afloop

Het allerbeste is om je handen goed af te drogen (ook tussen de vingers) met wegwerp papier of wegwerp handdoekjes.  Zo voorkom je alsnog ‘besmetting’ via de stoffenhanddoek. Mocht je alleen een stoffen handdoek hebben, zorg dan dat je deze dagelijkse vervangt of wast.

Voorkom een pijnlijke keel

Door je omgeving en jezelf bewust te maken van het nut van het handen wassen, voorkom je besmetting van bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus. Een dergelijk virus is vaak de oorzaak van vervelende keelpijn en hoestbuien. Voorkom besmetting, was regelmatig je handen en mocht je onverhoopt toch getroffen worden door keelpijn… dan lees je hier wat te doen!

Meer interessante artikelen