Stomen bij verkoudheid

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 10 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

Als je een verkoudheid hebt opgelopen, krijg je al snel last van keelpijn en even later een verstopte neus of juist een ‘snotterneus’. Wanneer je slijmvliezen ontstoken raken door een verkoudheidsvirus, zetten ze uit. Dit gebeurt ook in je bijholten (neus en voorhoofd) en dat geeft een drukkend gevoel en/of hoofdpijn. Stomen kan dan verlichting geven.

Waarom stomen bij verkoudheid?

Stomen zorgt ervoor dat je uitgedroogde slijmvliezen gehydrateerd worden en het gaat zwelling tegen. Slijm lost door stomen sneller op en dit voelt alsof je bijholtes en luchtwegen weer ‘open’ gaan. Je kunt kiezen voor een stoombadje, maar een hete douche of een heet bad met veel stoom in de badkamer is ook effectief. Het gaat erom dat je circa 15 minuten in warme, vochtige lucht verkeert.

Stomen bij een voorhoofdsholteontsteking

Bij een voorhoofdsholteontsteking zijn de holtes ontstoken. We onderscheiden drie holtes, namelijk: de eefbeenholten, de wiggebeenholten en de kaakholten. De eefbeenholten zitten tussen je ogen, de wiggebeenholten zitten achter je ogen en de kaakholten zitten onder de ogen. In de medische wereld noemen ze een bijholteontsteking ook wel sinusitis. Baby’s en jonge kinderen hebben geen kans op een bijholteontsteking. Pas rond het zesde levensjaar ontstaan er herkenbare voorhoofdholtes.

Hoe maak ik een stoombad?

Een stoombadje maak je door een kom met heet water (60°C) te vullen. Voor extra effect kun je hier tijm, kamille of eucalyptus aan toevoegen, maar niet iedereen vindt dit prettig – het kan te heftig aanvoelen. Zet de kom op tafel, neem plaats en ga met je gezicht boven de kom hangen. Sla een handdoek om je hoofd en blijf zo 10-15 minuten zitten – inhaleer de stoom via je neus. Je kunt dit 3 keer per dag herhalen.

Pas wel op! De stoom kan héél erg heet zijn! Stomen bij verkoudheid kan verlichtend werken maar is ook gevaarlijk bij kinderen dit i.v.m. het hete water en de kans op verbranding. 

Vond jij deze blog interessant? Laat het ons weten door een beoordeling achter te laten bovenaan deze pagina.

Meer interessante artikelen