Wat is de ideale temperatuur in huis of op kantoor?

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 3 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

Iedereen die werkt heeft recht op een gezonde en veilige werkplek. Bij een gezonde werkplek hoort een behaaglijke temperatuur. Volgens de Arbowet mag de temperatuur op kantoor niet nadelig zijn voor je gezondheid. Maar wat is precies nadelig en wanneer ben je het meest effectief?

De ideale temperatuur

Uit onderzoek van de universiteit van Helsinki blijkt dat werknemers de beste prestaties leveren bij een temperatuur van 22 graden Celsius. Bij een temperatuur lager dan 21 graden en hoger dan 24 graden daalt de effectiviteit.

Werkgevers kunnen maatregelen nemen om gezondheidsschade te voorkomen. Denk aan voldoende pauzes, tropenroosters en/of het installeren van airconditioning. Op het moment dat werkgevers verzuimen goede arbeidsvoorwaarden te bieden kan een werknemer aan de bel trekken bij de arbeidsinspectie. De overheid adviseert geen minimale of maximale temperatuur waaraan je je als werkgever moet houden. Wél adviseert de Arbowet om een temperatuur te bespreken waarin 90% van de medewerkers zich prettig voelt.

Wat is de beste temperatuur in huis?

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een temperatuur van minimaal 18 graden. Voor jongeren, ouderen en mensen met ziektes adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie een temperatuur van 20 graden. Naar verluidt hebben mensen met luchtwegklachten baat bij een lagere temperatuur.

Wat is de beste temperatuur om in te slapen?

In veel huishoudens ligt de slaapkamertemperatuur lager dan elders in huis. Voor de meeste mensen ligt de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen de 16 en 21 graden. Zelf kun je het beste bepalen welke temperatuur jij fijn vindt. Vrouwen prefereren over het algemeen een warmere temperatuur dan mannen. Heb jij de verwarming aan op de slaapkamer? Hang dan bakjes met water op aan de verwarming, dit verbetert de luchtvochtigheid en zorgt ervoor dat de lucht in de slaapkamer niet te droog wordt.

Kun je ziek worden van airco?

Zomers kan de temperatuur op kantoor flink oplopen. Om deze reden maken veel bedrijven gebruik van airconditioning. Airconditioning verkoelt en creëert daarmee een prettige werkomgeving, maar het kan ook leiden tot een droge lucht en daarmee keelklachten. Meer weten over airconditioning? Lees meer.
 

Meer interessante artikelen