Airconditioning kun je daar keelpijn van krijgen?

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 3 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

In principe word je niet ziek van koude lucht of airconditioning. Keelpijn kent meerdere oorzaken. Meestal is een ontsteking (bacterieel of viraal) de boosdoener, maar ook irritaties in de keel kunnen zorgen voor pijn. Deze irritaties kunnen wel veroorzaakt worden door een fout afgestelde airconditioning.

Kun je ziek worden van airconditioning?

Je kunt wel degelijk niet lekker worden van airconditioning. Dit kan meerdere oorzaken hebben: een te koude airconditioning kan zorgen voor een te groot temperatuur verschil met binnen en buiten waardoor je lichaam moeilijk kan anticiperen op de plotselinge verandering en daardoor kwetsbaar wordt voor invloeden van buitenaf. Dit wordt overigens her- en der beweerd maar concreet bewijs kunnen we niet vinden. Toch zijn er diverse invloeden van koude en droge lucht die je kunt relateren aan keelklachten…

Welke effect heeft droge lucht op je keel? 

Wat zeer zeker invloed kan hebben op je keel, stem en ogen is een te droge airconditioning. Wanneer de airco te droog is afgesteld (luchtvochtigheid onder 40%) drogen de slijmvliezen in je mond, keel, neus en ogen uit. Hierdoor kunnen de slijmvliezen hun werk niet meer doen en ben je kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Tevens kan dit leiden tot irritaties in je mond en keel wat weer tot gevolg kan hebben dat de irritatie verergert naar pijn in de keel.

Schimmels en bacteriën

In vrij zeldzame gevallen zou je ziek kunnen worden van de schimmels en bacteriën die zich nestelen in de airconditioning en zich mee laten voeren door de lucht. Echter worden de systemen regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd (zeker in vliegtuigen en openbare ruimtes). Wat theoretisch wél zou kunnen is dat wanneer iemand met keelpijn gaat hoesten, er via de lucht vochtdruppeltjes met de ziekteverwekker worden verspreid die jij dan weer zou kunnen inademen. Daarom, HAND VOOR JE MOND als je hoest!

Conclusie, kun je ziek worden van airco?

Direct van de airco kun je niet ziek worden. Echter kun je wel vatbaarder worden voor ziektekiemen en keelirritaties wanneer de lucht die je inademt te droog is en tot gevolg heeft dat je slijmvliezen uitdrogen. De slijmvliezen kun je vergelijken met de muur rondom een gevangenis – het is de eerste barrière naar binnen toe. En wanneer deze uitdrogen is het alsof je de poort van de muur open zet.

Meer interessante artikelen