Gorgelen met zoutwater bij keelpijn?

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 11 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

Gorgelen met zoutwater wordt vaak aanbevolen bij keelpijn. Maar werkt het écht en waarom zou het dan werken? Trachitol zocht het voor je uit.

Helpt gorgelen met zoutwater bij keelpijn

Allereerst hebben wij geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat de kracht van gorgelen met zoutwater ‘bevestigt‘. Maar we zouden er wel een logische verklaring voor kunnen bedenken. Enerzijds wordt er beweerd dat zout een desinfecterende werking zou hebben. Wanneer je dit op de juiste plek (in de keel) gorgelt zou dit de oorzaak van keelpijn kunnen aanpakken. Ook is het zo dat in vele neusspray’s een zoutoplossing* zit. Deze oplossing zorgt ervoor dat het slijm makkelijker kan worden afgevoerd door de neus en biedt verlichting tijdens een flinke verkoudheid. Als deze werking ook van toepassing zou zijn wanneer je gorgelt met zout water, zou het de gezwollen slijmvliezen en slijmophoping in de keel doen slinken wat het slikken bevordert. En bij fikse keelpijn is slikken heel erg pijnlijk!

* De zoutoplossing in neussprays is hetzelfde als keukenzout. Het is een van nature voorkomende zout in het lichaam. Met een gehalte van 0,9%. Dit noemt men een ‘fysiologische zoutoplossing’. In de neus maakt het het dikker slijm dunner zodat het makkelijk kan worden afgevoerd. En uiteindelijk de neusademhaling bevordert.

Wat zegt een huisarts?

Op de website van huisarts Verijdt vonden wij de tip om te gorgelen met zoutwater ook terug: “Gorgelen met zout water kan helpen. Een zoutoplossing kunt u eenvoudig zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas warm water.”

Andere handige tips bij keelpijn

Gorgelen met zout vindt niet iedereen prettig. Vooral kinderen maak je niet blij met een spoelbeurt met zout. Echter zijn er nog genoeg andere huis-tuin-keuken oplossingen bij keelpijn beschikbaar. Daarom hebben we nog 18 andere handige tips bij keelpijn voor je verzameld. Weet jij een goede huis-tuin-keuken tip en staat deze er nog niet bij? Laat het ons weten door een berichtje te sturen!

Meer interessante artikelen