Waarom voelt je keel soms aan als schuurpapier?

overzicht

Nog niemand vindt 1 persoon vindt 7 personen vinden Bedankt! dit onderwerp waardevol. Geef jouw beoordeling!

We hebben er allemaal weleens last van: een droge, ruwe en pijnlijke keel. Het lijkt wel alsof die vervelende prikkel nooit meer verdwijnt! Tot overmaat van ramp nemen de klachten alleen maar toe en krijg je amper een hap door je keel. Afhankelijk van de oorzaak kunnen je klachten nog wel een tijdje aanhouden. Wij leggen uit hoe je mogelijk aan die vervelende keelpijn bent gekomen en welke acties je kunt ondernemen om de pijn te verlichten.

Verkoudheidsvirus

Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak van een pijnlijke keel. Het slijmvlies in je keel is dan flink rood en soms zo opgezet dat je amper kunt slikken.

In deze fase is de keelpijn het meest besmettelijk: uitgeademde vochtdruppeltjes verspreiden zich eenvoudig door de lucht en besmetten zo andere mensen. Ben je net genezen van keelpijn? Let dan op. Virussen muteren zeer snel waardoor je maar korte tijd immuun bent en binnen de kortste keren weer wordt blootgesteld aan nieuwe besmettingshaarden.

Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie komt minder vaak voor dan een virale infectie, maar is niet minder pijnlijk. In dit geval is meestal de streptokokbacterie de boosdoener. Deze infectie komt vaak plotseling op en gaat gepaard met witte of rode plekjes achter in je keel.

Droge lucht

Keelpijn veroorzaakt door droge lucht is niet besmettelijk, maar het kan wel tot irritaties leiden. Met name airco en droge verwarmingslucht vormen een bedreiging voor je keel. Naast het “schuurpapier gevoel”, dat kan ontstaan, heb je door uitgedroogde slijmvliezen meer kans op virale- en bacteriële infecties.

Andere oorzaken van een prikkel in de keel

  • Alcohol en/of roken
  • Kriebelhoest
  • Verkeerd stemgebruik
  • Te veel ademen door de mond

Hoe kom ik van die pijnlijke keel af?

Om de beginnende keelpijn te verlichten en de bacteriën en virussen te remmen kun je Trachitol nemen. Trachitol bevat de stof Lidocaïnehydrochloride. Het is een lokaal verdovende stof en stilt dus snel de pijn. De andere stof in Trachitol, Propyl-4-hydroxybenzoaat, werkt ontsmettend en is daarmee virus- en bacterieremmend.

Daarnaast kun je een aantal andere dingen doen om de pijn te verlichten, zoals thee met honing drinken. Wij verzamelden nog 19 andere tips die jou mogelijk kunnen helpen.

Meer interessante artikelen